LULUHAWA FIZIKAL PDF

Batu bundar dikenali sebagai produk luluhawa terbentuk dengan cara proses bertujuan menyiasat pencirian fizikal batuan bundar di lapangan dari segi saiz. Luluhawa fizikal tindakan fros pula biasanya berlaku di kawasan sederhana dunia. Luluhawa ini aktif ketika musim perantaraan iaitu musim. Ngarai jauh lebih kerap di kawasan gersang daripada di kawasan basah kerana luluhawa fizikal mempunyai kesan lebih setempat di kawasan gersang.

Author: Vojind Voodoolrajas
Country: Togo
Language: English (Spanish)
Genre: Art
Published (Last): 10 July 2011
Pages: 341
PDF File Size: 16.15 Mb
ePub File Size: 13.39 Mb
ISBN: 666-8-72503-125-3
Downloads: 44665
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Yoshicage

Secara umumnya, cara hakisan oleh ombak dan sungai bolehlah dikatakan serupa. Walau bagaimanapun terdapat juga perbezaannya. Di antara cara ombak menghakis ialah:. Rempuhan oleh ombak kepada batuan yang ada di tepi pantai menyebabkan batuan tadi dikenakan satu tenaga yang kuat. Lama-kelamaan batuan berkenaan boleh lemah dan akhirnya terhakis. Sesetengah batuan mempunyai retakan dan rekahan, apabila ombak melanda, udara di celah ulluhawa dan retakan tadi dimampatkan, dan mengenakan tekanan yang tinggi terhadao dinding retakan dan rekahan, akhirnya retakan dan rekahan menjadi fizkal besar dan batuan boleh memecah.

Berbeza dengan tindakan hidrol oleh sungai, ombak melakukan tindakan ini secara berulang-ulang bergantung fizika jumlah rempuhan ombak dalam seminit terhadap batuan di pantai. Fizikaal tindakan hidrol oleh sungai pula berlaku berterusan dan tidak berhenti-henti selagi ada arus yang mengalir dari sungai tadi.

Seperti juga sungai, hakisan lelasan oleh ombak juga bergantung kepada bahan-bahan fiziksl ombak tadi. Semasa bahan ini digerakkan oleh ombak, ianya mempu menghakis batuan yang ada di pinggir pantai. Bagi ombak, proses ini dilakukan secara 2 hala, iaitu semasa damparan dan juga ketika unduran. Berbeza dengan hakisan lelasan oleh sungai, prosesnya hanya berlaku sehala sahaja, iaitu semasa air mengalir dari daratan ke lautan.

Proses lagaan oleh ombak membolehkan bahan-bahan yang dibawanya berlaga di antara satu sama lain. Akibatnya, bahan tersebut memecah dan menjadi saiz yang lebih kecil dan halus. Melalui proses ini jugalah, batuan yang berada di dasar laut berhampiran pantai biasanya mempunyai permukaan yang rata dan licin. Bagi pantai yang terdiri daripada batu kapur, ombak boleh menghakis batuannya melalui proses larutan.

Kemampuan air laut menghakis secara larutan adalah tinggi. Inilah yang menyebabkan air laut terasa masin. Ini bermakna air laut telah melarutkan jumlah garam galian yang sangat tinggi.

Bagi ombak, proses larutan ini dilakukan secara berulangan bergantung kepada bilangan ombak yang melanda kawasan batu kapur di pinggir laut tadi dan berlaku secara dua hala, berbanding dengan sungai, proses ini berlaku sehala sahaja.

Apakah yang dimaksudkan dengan luluhawa? Satu luluhzwa pemecahan batuan dari saiz fuzikal besar kepada saiz yang lebih kecil oleh agen-agen luluhawa seperti suhu dan air yang berlaku secara insitu tidak melibatkan pemindahan bahan. Apakah yang dimaksudkan dengan luluhawa fizikal? Satu proses pemecahan batuan kepada saiz yang lebih kecil yang tidak melibatkan perubahan kandungan mineral batuan oleh agen-agen luluhawa seperti suhu dan air yang berlaku secara insitu.

Apakah yang dimaksudkan dengan proses luluhawa kimia? Jelaskan proses-proses luluhawa fizikal. Terdapat lima proses utama luluhawa fizikal. Pertama ialah proses insolasi atau proses perubahan suhu panas dan sejuk yang ketara. Proses ini biasanya berlaku di gurun panas yang mempunyai suhu waktu siang yang sangat panas lebih kurang 40 — 45 C kerana tiada lindungan awan, mineral batuan akan mengembang.

  ACADEMY 7 BY ANNE OSTERLUND PDF

Pada waktu malam pula suhunya sangat sejuk lebih kurang 5- 10 C kerana semua bahangan dibalikkan ke atmosfera akibat tiada lindungan awan. Meneral batuan akan mengecut. Proses pengembangan dan pengecutan luluhawz yang berulang-ulang akan menyebabkan batuan memecah. Proses kedua ialah proses pembasahan dan pengeringan yang berulang-ulang. Biasa berlaku di kawasan tropika lembab yang mengalami hujan dan panas sepanjang tahun, kerana kawasan ini mempunyai jumlah hujan tahunan yang banyak lebih mm dan purata suhu harian yang tinggi 27 C.

Pada musim hujan, batuan akan dibasahi air menyebabkan ia akan mengembang kerana air memenuhi ruang-ruang kosong dalam batuan.

Geografi Alam Sekitar Fizikal

Kemudian pada waktu panas pula, dengan suhu yang tinggi, menyebabkan batuan cepat kering dan kembali ke saiz asalnya. Batuan yang mengalami proses pengembangan dan pengecutan akibat basah dan kering yang berulang-ulang ini akhirnya akan memecah. Seterusnya luulhawa proses penghabluran garam. Proses ini biasanya berlaku di gurun panas yang mempunyai jumlah hujan tahunan yang sedikit kurang mm dengan suhu pada waktu siang yang sangat panas dizikal — 45 C.

Ketika hujan turun, air hujan akan melarutkan garam yang banyak di dalam tanah.

Melalui tindakan kapilari larutan garam dalam tanah akan naik ke permukaan. Ketika panas, larutan akan mengalami sejatan dan meninggalkan garam di permukaan. Sekiranya terdapat batuan di permukaan bumi yang sedia memiliki rekahan dan retakan, garam akan terkumpul di celah luluhaa dan memberi lulhhawa kepada dinding rekahan.

Pertambahan jumlah garam di rekahan dari semasa ke semasa menyebabkan rekahan semakin membesar dan fizzikal batuan akan memecah. Luluhawa fizikal tindakan fros pula biasanya berlaku di kawasan sederhana dunia. Luluhawa ini aktif ketika musim perantaraan iaitu musim luruh dan musim bunga. Luluhawa ini berlaku dengan giat di lereng-lerang bukit atau tanah tinggi yang mempunyai rekahan. Ketika siang air hujan yang cair boleh berada di dalam rekahan kerana suhunya yang agak panas mencecah 16 C.

Ketika malam pula suhu boleh menurun sehingga dibawah takat beku 0 C. Ini menambah tekanan kepada dinding rekahan.

Ngarai – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Proses yang berulang-ulang menyebabkan rekahan membesar dan batuan akan memecah jatuh ke kaki cerun. Dalam proses pelepasan tekanan, pada awalnya batuan berada dibawah permukaan tanah. Tanah menutupi batuan, menyebabkan batuan berada di bawah tekanan. Selepas tempoh yang tertentu tanah yang menutup batuan, boleh mengalami hakisan, akibatnya, batuan yang ditutupi tanah tadi terdedah. Kini batuan tersebut bebas daripada tekanan. Batuan ini akan terdedah kepada pelbagai proses luluhawa yang lain.

Sekiranya batuan ini mempunyai rekahan, rekahan boleh semakin membesar kerana tiada lagi bebanan yang menutupinya, akhirnya batuan boleh memecah. Jelaskan bagaimana suhu dan air memainkan peranan dalam pelbagai proses luluhawa fizikal.

Suhu dan air memainkan peranan dalam pelbagai proses luluhawa fizikal. Dalam proses insolasi, suhu amat memainkan peranan. Proses insolasi ialah peruabahan suhu panas dan sejuk yang berulang-ulang terutama di gurun panas. Ketika siang, suhunya sangat panas mencecah 45 C, mineral dalam batuan mengembang.

  CONDITOR ALME SIDERUM PDF

Ketika malam suhunya sangat sejuk sehingga 5 C. Mineral batuan akan mengecut. Proses insolasi yang berulang-ulang akhirnya batuan memecah. Jelas suhu amat memainkan peranan dalam proses ini. Dalam proses pembasahan dan pengeringan, suhu dan air sama-sama memainkan peranannya.

Ketika hujan di kawasan tropika lembab, air akan membasahi batuan dan meresap ke dalam batuan. Batuan akan mengembang kerana rongga batuan dipenuhi air.

Ketika panas pula, suhu yang tinggi mencecah 27 C membolehkan batuan cepat luluhhawa dan kembali ke saiz asalnya. Pembasahan oleh air dan pengeringan oleh suhu yang tinggi secara berulang-ulang, akhirnya batuan memecah. Jelas suhu dan air memainkan peranan dalam proses ini. Dalam proses pelepasan tekanan, air berperanan sebagai agen hakisan yang menghakis tanah yang menutupi batuan.

Pada awalnya luluhada berada dibawah permukaan tanah. Selepas tempoh yang tertentu tanah yang menutup batuan, boleh mengalami hakisan terutamanya oleh air yang mengalir, akibatnya, batuan yang ditutupi tanah tadi terdedah. Suhu dan air juga memainkan peranan dalam proses penghabluran garam.

Turunan air hujan yang sedikit XXmmsudah memadai untuk melarutkan garam galian di kawasan gurun. Larutan ini kemudiannya naik ke permukaan melalui tindakan kapilari.

Suhu yang tinggi di kawasan gurun xx Cmenyebabkan proses sejatan sangat giat berlaku. Larutan garam yang mengalami sejatan, akan meninggalkan hablur garam di permukaan bumi. Sekiranya ada batuan yang sedia mempunyai rekahan, hablur garam akan fizkkal di celah rekahan. Pertambahan jumlah garam menyebabkan rekahan membesar dan menyebabkan batuan memecah.

Lulhhawa dan air juga memainkan peranan dalam Luluhawa fizikal tindakan fros yang biasanya berlaku di kawasan sederhana dunia. Jelas menunjukkan bahawa suhu dan air sama-sama memainkan peranan dalam proses luluhawa ini. Kajian tentang hubungan antara organisma hidup dgn alam persekitarannya.

Dlm ekologi tempat tinggal organisma di panggil habitat. Contoh, ekosistem tasik, ekosistem hutan, ekosistem paya bakau.

Tumbuhan hijau menggunakan tenaga drp matahari utk menukar karbon dioksida dan air bagi membentuk gula dan mengeluarkan gas oksigen sbg bahan sampingan. Proses tumbuhan menghasilkan makananya. Menggunakan CO2 dan menghasilkan O 2. Hanya berlaku dlm keadaan bercahaya. Molekul glukosa diuraikan dan tenaga kimia yg tersimpan di dlmnya akan dibebaskan.

Geografi Alam Sekitar Fizikal

Proses pemindahan atau aliran tenaga yg berlaku dlm konteks hubungan mangsa-pemangsa bersifat sehala. Merujuk kpd pemindahan tenaga secara bersilang dan kompleks. Aliran tenaga yg berlaku adalah dr dan ke pelbagai arah dlm hubungan mangsa-pemangsa.

Mrjk kpd aras trofik yg wujud dlm sesebuah ekosistem yg tlh disusun mengikut herarkinya. Tapak piramid mrjk kpd pengeluar yg diikuti oleh pengguna primer-sekunder-tertier sbg herarki tertinggi. Semakin ke puncak bilangan fizi,al semakin berkurangan. Mrjk kpd peringkat-peringkat atau sirkit pemindahan tenaga yg berlaku dlm rantaian makanan atau siratan makanan fizkial ekosistem.